vineri, 8 mai 2009

Riscurile meseriei "de a crea povesti"



Asta imi place sa cred cand ma gandesc la ceea ce inseamna sa creezi pictoriale. Esti un fel de povestitor in imagini. Initial, nu exista decat niste patretele goale in flat planul revistei. Se naste o idee si apoi incepe sa se scrie scenariu. Cine va fi foto, cine va fi modelul, care va fi locatia, cine va fi responsabil de make-up, pe cine sa chemam la par, de unde iau hainele, incaltamintea, acesoriile etc. etc. Un pictorial se moda imi "mananca" cam 3, 4 zile. Zile in care te incearca stari contradictorii create de frumusetea unor obiecte vestimentare (dusa la grad de "vreau si eu"), de febra musculara instalata in urma cararii a 7, 8 pungi pline odata, de "vai! s-a patat rochia" sau "te rog, nu te dezechilibra ca se strica pantofii si sunt 5 milioane! Nu este usor, este foarte stresant si cu o responsabilitate imensa, insa de fiecare data traiesc niste senzatii unice, marete, care ma fac sa uit de toate nemultumirile (de mai sus) si sa visez cu ochii deschisi noi povesti.

Omul care mi-a schimbat viziunea asupra lumii: Hans Rosling

Yes they can! from Gapminder Foundation on Vimeo.



Recunosc, pe langa faptul ca am abandonat acest blog, ultimele postari au fost doar despre moda si calatorii. Insa, nu doar asta ma intereseaza. As putea spune chiar: pentru ca ma intereseaza multe alte domenii nu am timp sa scriu pe blog.

Vreau sa povestesc despre un profesor extraordinar, dl Hans Rosling de la Institutul Karolinka din Suedia, profesor de Sanatate Globala. Am avut onoarea (chiar este un cuvant potrivit) sa asist la o prezentare sustinuta de Rosling, la Viena, la Congresul International al Bolilor infectioase, reuniune de 700 de persoane din 76 de tari (multe somitati in aceste domenii. Profesorul a vorbit despre situatia actuala a lumii, despre marile puteri, despre tarile subdezvoltate si despre noile puteri economice ale lumii. Prezentarea sa a inceput foarte simplu dar incitant: "Studentii mei considera ca in tarile sarace nu se va putea trai niciodata ca in tarile industrializate, insa politicienii se precipiteaza sa ia masuri urgent pentru a stopa cresterea economica a tarilor sarace. Doua viziuni total diferite despre lumea in care traim. Care este insa cea corecta?
" Si astfel am aflat cum China este prima forta economica a lumii, cum Shanghai are o rata mai buna a sanatatii decat SUA astazi, cum multe tari cu resurse naturale importante inregistreaza decese nenumarate cauzate de virusuri simple, deoarece prealuminatii conducatori nu investesc deloc in serviciile medicale.
(www.csid.ro/health/trenduri-din-sanatatea-globala-in-secolul-xxi-4219211) un link pentru o scurta prezentare pe care am facut-o in revista CSID.
Insa sunteti invitati sa urmariti graficele Gapminder (www.gapminder.org) o fundatie infiintata de Hans Rosling.

Concluzia mea, dupa cele aflate de la acest profesor, a fost ca fenomenul incalzirii globale este unul fabricat de aproape ex marile puteri economice pentru a mai stopa din avantul economic al unor tari cu potential. Ceva de genul? Vreti sa va dezvoltati? Ok, dar platiti taxe pentru poluare pentru ca planeta e pe duca...