vineri, 8 mai 2009

Omul care mi-a schimbat viziunea asupra lumii: Hans Rosling

Yes they can! from Gapminder Foundation on Vimeo.Recunosc, pe langa faptul ca am abandonat acest blog, ultimele postari au fost doar despre moda si calatorii. Insa, nu doar asta ma intereseaza. As putea spune chiar: pentru ca ma intereseaza multe alte domenii nu am timp sa scriu pe blog.

Vreau sa povestesc despre un profesor extraordinar, dl Hans Rosling de la Institutul Karolinka din Suedia, profesor de Sanatate Globala. Am avut onoarea (chiar este un cuvant potrivit) sa asist la o prezentare sustinuta de Rosling, la Viena, la Congresul International al Bolilor infectioase, reuniune de 700 de persoane din 76 de tari (multe somitati in aceste domenii. Profesorul a vorbit despre situatia actuala a lumii, despre marile puteri, despre tarile subdezvoltate si despre noile puteri economice ale lumii. Prezentarea sa a inceput foarte simplu dar incitant: "Studentii mei considera ca in tarile sarace nu se va putea trai niciodata ca in tarile industrializate, insa politicienii se precipiteaza sa ia masuri urgent pentru a stopa cresterea economica a tarilor sarace. Doua viziuni total diferite despre lumea in care traim. Care este insa cea corecta?
" Si astfel am aflat cum China este prima forta economica a lumii, cum Shanghai are o rata mai buna a sanatatii decat SUA astazi, cum multe tari cu resurse naturale importante inregistreaza decese nenumarate cauzate de virusuri simple, deoarece prealuminatii conducatori nu investesc deloc in serviciile medicale.
(www.csid.ro/health/trenduri-din-sanatatea-globala-in-secolul-xxi-4219211) un link pentru o scurta prezentare pe care am facut-o in revista CSID.
Insa sunteti invitati sa urmariti graficele Gapminder (www.gapminder.org) o fundatie infiintata de Hans Rosling.

Concluzia mea, dupa cele aflate de la acest profesor, a fost ca fenomenul incalzirii globale este unul fabricat de aproape ex marile puteri economice pentru a mai stopa din avantul economic al unor tari cu potential. Ceva de genul? Vreti sa va dezvoltati? Ok, dar platiti taxe pentru poluare pentru ca planeta e pe duca...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu