sâmbătă, 23 august 2008

About Balgheria...


De cand au inceput romanii sa traverseze Bulgaria cu masina pentru a ajunge in tari civilizate, gen Grecia, iar vecinii nostri bulgarii (sau mai bine spus, politistii bulgari) au inceput sa le faca probleme nu am fost foarte atrasa de ideea de a vizita aceasta tara. Nici chiar stirile intens promovate la tv, in care ni se prezenta fenomenul "evadarii" turistilor romani de pe litoralul autohton pe cel al vecinilor, unde totul este lapte si miere (servicii mai bune la preturi mai mici) nu mi-au deschis apetitul pentru aceasta tara.
Insa am avut ocazia sa merg in Bulgaria in interes de serviciu: am primit o invitatie de la producatorul de apa Devin. Astfel am fost in statiunea montana Devin. Gazdele noastre au fost foarte amabile si ne-au aratat ca bulgarii sunt ospitalieri. Am plecat de acolo cu o parere schimbata, m-am gandit ca totusi nu este atat de rau...

Intr-o scurta vacanta pe care am avut-o luna aceasta, de la 2 Mai (care apropo, incepe sa-si piarda din farmecul hippy, intr-o seara rasunau manele la restaurantul 2 Mai) am plecat impreuna cu 3 prieteni in Bulgaria, tara sfidator de aproape de noi.
Am inceput cu vizitarea Balcicului, loc in care chiar merita sa ajungeti. Curat, foarte civilizat si in primul rand, incarcat de istorie. Nu va faceti probleme ca nu stiti limba, am avut surpriza sa observ ca 80% dintre restaurante aveau meniuri in limba romana. Ba mai mult decat atat, unii din exces de zel s-au gandit sa traduca chiar si numele resturantului in romana, astfel restaurantul Angelo (cu specific italiano-bulgaresc) era tradus pe o placuta ce imbia romanii sa pofteasca "Restaurant Ingerul":-))
La Palatul Reginei Maria atmosfera era foarte placuta... Cine nu si-ar dori ca in momentul in care deschide fereastra regala sa zareasca marea printre trandafiri, nuferi, cactusi si sute de alte plante exotice? Eu una, DA!
Din acest peisaj de poveste apusa cu familii regale am ales sa mergem la Albena, o statiune renumita. Insa, din cauza lipsei indicatoarelor si a GPS-ului care se fastacea din 5 in 5 minute pe plaiurile bulgaresti, am gresit drumul si am mers spre Varna, al doilea oras ca marime si importanta din Bulgaria.
Pana sa ajungem acolo, de fapt cu intri in Bulgaria te intrebi daca aceasta tara este locuita!!! Traversezi sate intregi si nu vezi un om!!! Nu inteleg ce fac bulgarii, stau in casa toata ziua sau au fugit cu totii?!!
Zona cea mai interesanta a orasului Varna este cea in care este Catedrala (apropo, si aici erau afise in romaneste) in rest, o atmosfera gri, inghetata proasta si cam atat.

De la Varna spre granita cu Romania, te imbie sa le vizitezi celebrele Nisipuri de Aur. Nu ne-am putut abtine si le-am vizitat. O plaja curata, alaturi de o pleiada de hoteluri proaspat vopsite si preturi nejustificat de mari - sunt concluziile in linii mari despre Nisipuri... Deci, as alege cu ochii inchisi litoralul grecesc sau turcesc (macar pentru peisajul deosebit).

Fara sa supar pe nimeni, dar mai ganditi-va inainte sa dati 1.000 de euro pe un concediu de o saptamana in Bulgaria!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu