joi, 12 iunie 2008

Incotro se indreapta lumea?

Avand in vedere ultimele statistici privind timpul petrecut de oameni pe internet, jucand jocuri pe PC, sau in jocuri de tip Second Life ori pagini de socializare
cred ca trebuie sa tragem un semnal de alarma puternic. Ca sa va dati seama cat de mult ne controleaza si ne va controla pe viitor lumea virtuala trebuie sa stiti ca numarul persoanelor care au cont pe o pagina de socializare (gen HI5) l-a depasit pe cel al persoanelor care au un catel!!! (http://blog.descopera.ro/?p=485)

Unde suntem? Catre ce ne indreptam? Vom fi comandati de aceste "masinarii" ale tehnologiei? Daca pana acum erau rare si supermediatizate cazurile persoanelor care se rupeau de tot ceea ce ii inconjoara si timp de 15, 20 de ore pe zi nu isi mai dezlipeau ochii impaienjeniti de pe monitorul magic, aceste "victime" s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie, cum de altfel creste zilnic numarul persoanelor care isi cumpara un computer. Luna trecuta, SUA a fost zguduita de povestea unui blogger infocat, care isi petrecea cea mai mare parte a timpului postand mesaje si a facut infarct. Povestea din New York Times nu se opreste aici. Un prieten (nu de pahar ci de "lume virtuala") al acestuia s-a stins din viata cu o luna inainte de tragedia celuilalt din cauza unui atac coronian masiv. Si ca sa intelegeti cata amploare a luat fenomenul un alt "prieten" al celor doi a suferit un infarct tot in aceeasi perioada. New York Times a mai prezentat si alte cazuri de oameni devenit obezi sau anorexici deoarece nu se dezlipesc de pe scaunul din fata computerului!!!(www.csid.ro)

Avem antidot pentru multe afectiuni, am reusit sa crestem speranta de viata a oamenilor seropozitivi (detectat din timp virusul si cu tratament de ultima generatie se poate trai chiar si 20 de ani), dar ce facem cu aceasta PANDEMIE A LUMII VIRTUALE?
Cum putem sa-i ajutam pe cei dragi noua care au devenit dependenti de adrenalina provocata de jocurile pe Pc sau care sunt mai mandri de realizarile lor in Second Life decat de ceea ce fac in lumea REALA?
Cum procedezi cand o persoana cu care te certi iti spune "sa ma scoti din lista de messenger, sa-mi stergi adresa de e-mail" si nu "SA MA UITI"!!!???

Se va repeta istoria oare? In sensul in care, acum cateva sute de ani se murea in masa din cauza unei simple pneumonii, sau alte boli usoare? A durat mult pana s-au gasit leacuri.
Cine ne vindeca de lumea vituala?

Cati vom fi victimele lui (la propriu)? Ce se va intampla cu copiii ai caror parinti se "intalnesc" fiecare cu perechea potrivita din Second Life?
Cum ii aducem cu picioarele pe pamant pe cei care se simt frustrati ca nu au acces la computer timp de o saptamana?

8 comentarii:

  1. Mda... si ai uitat sa specifici "bolnavii" care scriu/citesc/comenteaza blogg-uri.

    Cat despre disparitiile alora cu boala cronica.... pana la urma despre selectie naturala e vorba.

    (parerea mea)

    RăspundețiȘtergere
  2. @mmario
    Nu am uitat, ci pur si simplu am incercat sa inglobez toti utilizatorii iraiti de internet. Nu spun ca ar trebui sa ne opunem valului si sa consideram computerul un dusman, pentru ca nu este. Dar ar trebui sa preferam lumea REALA si nu pe cea virtuala. Aici este buba!

    Daca vrei si in cazurile tragice care vor fi provacate de excesele din fata computerelor va fi vorba tot de un soi de selectie naturala. Dar aici intervine liberul arbitru. Ne-o facem cu mana noastra.
    Un virus nu il simti, nu il vezi ci pur si simplu se agata de tine.

    SI totusi, nu vezi nici o solutie?

    RăspundețiȘtergere
  3. :)) Foarte dragutz m-ai provocat la comentariu cu ultima intrebare :-).

    Solutie zici? :-? Nu stiu si nici nu caut!. Raspund si eu de dragul intrebarii >:) :
    Pentru fiecare molima care pericliteaza viata componentilor sai, societatea noastra incearca sa gaseasca solutii de echilibrare: pentru alcoolici si drogati are tratamente in sanatorii, pentru fumatori are tratamente specifice; chiar si pentru cancer incearca sa gaseasca solutii.
    Sa observam ca solutii se cauta pentru bolile provocate de excesele oamenilor si pentru cele provovate de alte cauze.

    Privind altfel, natura gaseste solutii sa se debaraseze de crengile uscate, pentru a putea dezvolta armonios pe cele verzi. Incercand sa invie fiecare mortaciune, societatea noastra intervine in mod artificial asupra selectiei naturale. Acest lucru duce la o degradare mai rapida a omului (privit ca parte a regnului animal). Adica opreste evolutia biologica ce era sustinuta de selectia mai sus amintita, si promoveaza indivizi falsi. Falsitatea se va generaliza, pana cand omul nu va mai putea trai fara anumite conditii speciale, care difera foarte mult de conditiile oferite de mama natura. Adica se va imbolnavi din exces de sanatate. Ajuns intr-un moment atat de fragil, omul va incepe sa involueze. Urmeaza disparitia.

    Am spus atat de multe ca sa ajung la concluzia: Inviind mortii, omoram pe cei vii.

    (parerea mea)

    P.S.
    Locul meu referitor la aceste excese/vicii este undeva la mijloc. Daca o sa trec intr-o extrema si o sa dispar prematur, insemna ca asta merit.
    De fapt, multi dintre noi suntem tinuti in viata de societate cu diverse metode: de exemplu o banala operatie, ca apendictomia.
    Asadar suntem de mult timp pe drumul creionat mai sus. De ce sa ne impotrivim?! Sa mergem cu valul!
    Sa reparam fiecare creieras afectat de 0 si 1.

    Pentru ca am neglijat berea cu atata filozofie, inchei in acelasi stil:
    Ce parere ai?! :-D

    RăspundețiȘtergere
  4. Parere la parere la parere la puterea "n" luate cate "k"

    privind lucrurile de foarte sus si avand perspectiva istorica, daca vrei, asa stau lucrurile. Sunt perfect de acord. Dar sa revenim pe pamant si sa fim pragmatici, precum americanii, nu filosofi. Cum iti ajuti fratele, prietenul, colegul, iubita, vecinul sa scape de aceste dependente? Nu putem salva un milion de dementi care s-au refugiat in lumea virtuala, dar putem salva unul si astfel salvam o lume intreaga!

    Urmeaza o parere...:-)

    RăspundețiȘtergere
  5. Urmeaza o idee, doua:

    Nu cunosc momentan pe nimeni afectat sever de lumea virtuala. Eu ma consideram afectat ... dar mai demult... cand nu era internetul asa de popular ca acum. Atunci am decis sa stau mai mult timp in afara orasului decat in fata monitorului. Sincer, mi-a picat bine.
    Cam prin aceeasi perioada am fost la primul meu concert rock (Compact 20 de ani - in fata cladirii CEC) si a fost super. De atunci mi-am dat seama ca exista mai multe chestii interesante in "the real world". Am inceput sa socializez mai mult cu oamenii decat cu codul masina si nu am avut decat de castigat.

    Din experienta vorbind, cand/daca voi fi pus in situatia de a trezi pe cineva la realitate, as incepe cu cauza. Trebuie sa fie o cauza care determina pe X sa exploreze 0 si 1 in fata monitorului in locul lumei reale.
    Sigur fuge de ceva care nu-i place sau cauta ceva care nu e complet in realitate. Refugiul intre taste mi se pare destul de meschin, pentru ca iti ofera o falsa incredere de sine, facandu-te sa iti faci o mini-lume a ta in care tu esti seful. Dar tot imperiul tau se duce pe apa sambetei cand se opreste curentul electric. Asta nu e bine.!
    ...............................
    As incepe prin a arata respectivului(ei)alternativa reala:
    - Exemplu no.1: o plimbare pe poteci printre brazi ori cu vaporul spre Sulina sau Sf. Gheorghe sigur nu ar da gres. Daca bolnavul nu vrea sa se desprinda de monitor, i-as arata poze cu mine prin respectivele locuri.
    - Exemplul no.2: i-as recomanda sa renunte la blogg-ul personal si sa povesteasca mai mult cu prietenii la o cafea/bere decat cu alti "bolnavi" de pe net; ar fi foarte util sa gaseasca destula incredere in fortele proprii cat sa-si construiasca un auditoriu uman, nu alte PC-uri cu tastele tocite de mess....

    Mai mult de atat nu am ce sa-i fac.
    Oricum, tratamentul asta depinde de la caz la caz. Personalitatea impricinuitului(ei) si conditiile specifice sunt determinante.

    (parerea mea)

    RăspundețiȘtergere
  6. Eram tot eu mai sus, dar am uitat sa ma semnez...

    (parerea mea)

    RăspundețiȘtergere
  7. Ai dreptate, pana la urma Fiecare pasare pe limba ei piere...

    RăspundețiȘtergere
  8. E veacul Apocaliptic,cand lumea nu mai e preocupata sa se impace cu Dumnezeu:)
    Dumnezeu sa ma ierte!

    RăspundețiȘtergere